Wszyscy wiemy jak silnie zakorzeniony jest w Polakach
szacunek do chleba. Nie zawsze jednak pamiętamy, że pieczywo obecne jest także
w słowiańskich obrzędach i obyczajach. Nie inaczej jest w przypadku tradycji
weselnych. Jedną z form, jakie przyjmuje chleb w obyczajach weselnych jest
kołacz. Był on wypiekany na polskiej ziemi już od wieków. Tym razem jednak
zamierzam napisać nieco na temat dość popularnego w kulturze słowiańskiej korowaja.
Korowaj to swoista odmiana kołacza, od którego jednak jest
większy. Zachowany jest natomiast okrągły kształt. Taki chleb weselny wyróżnia
się także zdobieniami – są one szczegółowe i bogate. Oczywiście ten piękny
wypiek ma symbolizować szczęście i powodzenie w uświęconym związku. Każde ze
zdobień ma swoje znaczenie, na przykład ptaki symbolizują potomstwo (wypiek z
podobiznami ptaków ukazuje poniższa ilustracja). Dawniej obecność korowaja stanowiła
nieodzowny element obrzędów weselnych.
źródło ilustracji: http://www.wrotapodlasia.pl/pl/region/podlaska_marka_roku/edycja_2005/czas_na.htm
Wypiek korowaja następował dzień przed ślubem. Do jego
składu może wchodzić dowolna mąka – najczęściej żytnia bądź pszeniczna. Każdy
etap wykonywania korowaja związany był ze śpiewem i szczególną czcią. Warto bowiem
podkreślić, że tradycja wymaga jednorazowego wypieku. Chleb zatem musi się
udać, co ma oczywiście swój symboliczny wydźwięk. Proces pieczenia stanowi więc poważne wyzwanie, któremu może podołać jedynie doświadczona kobieta o szczególnym talencie. Krojenie i dzielenie chleba
wiązało się natomiast z licznymi zabawami. Warto też dodać, że obecność mężczyzn przy szykowaniu korowaja jest zabroniona.
Pieczenie korowaja to obyczaj weselny, szczególnie popularny
we wschodniej części naszego kraju – w dzisiejszych województwach Podlaskim,
Mazowieckim i Lubelskim.
Sugeruję zapoznać się ze zdjęciami różnych wersji korowaja w
Internecie. Warto zadać sobie pytanie, czy na pewno dzisiejsze torty, które
wyparły weselny chleb, są bardziej okazałe?
Taki korowaj to istne arcydzieło. Cudne są te ptaszki i na pewno wyśmienicie smakuje taki swojski wypieczony chlebek :)
OdpowiedzUsuń